Archwium > Numer 569 (01/2021) > Felietony > KRYZYSY I SPOŁECZEŃSTWA

KRYZYSY I SPOŁECZEŃSTWA

Marek Brzeziński

Kryzys odsłania zjawiska psychologiczne, ujawnia zachowania i opinie, które w innych czasach wydają się uśpione. Niekiedy odnosimy wrażenie, że już dawno je przepędziliśmy, że należą do innej epoki. To dotyczy kryzysu zarówno w kontekście jednostki, jak i społeczeństwa – grup etnicznych czy narodów. Spróbujmy się pokusić o próbę analizy tego, jak z naszej podświadomości, jednostek i społeczeństw, wyciągane są na światło dzienne mechanizmy i zachowania, co do których jesteśmy przekonani, że one już nas nie dotyczą. Przyczyn tych kryzysów może być wiele. Skoncentrujmy się na tych wywołanych koronawirusem i polityką.

Każda epidemia budzi strach oraz wyzwala w człowieku mechanizmy obronne, bo nasza psychika – i ta na poziomie jednostek, i psychika społeczna – musi się bronić przed lękiem rodzącym się w takim stanie. O ile start w zawodach, na przykład w slalomie, też związany jest z obawami i sporą dawką adrenaliny, to jest to jednak pozytywny stres. Lęk przed epidemią powoduje w nas podobne napięcie, jakie towarzyszy zawodnikowi, gdy stoi w bramce startowej i przekłada kijki nad drążkiem fotokomórki. Tyle tylko, że śmiganie między tyczkami to frajda, nawet jeśli pojawi się złość, gdy wylecimy z trasy. Lęk przed chorobą jest stresem destrukcyjnym i negatywnym. I bronimy się przed nim, jak możemy. Przy granicy polsko-niemieckiej – w Słubicach i we Frankfurcie nad Odrą – zebrali się koronasceptycy, w Berlinie tysiące ludzi manifestuje przeciwko restrykcjom wprowadzonym w związku z walką z epidemią. Nie chcą nosić maseczek. W Polsce, w Niemczech czy we (...)

Dostęp do treści serwisu jest płatny.


Aby wyświetlić pełny tekst musisz być zalogowany
oraz posiadać wykupiony dostęp do tego numeru.


Marek Brzeziński - absolwent anglistyki i psychologii na Uniwersytecie Łódzkim, doktor nauk humanistycznych Uniwersytetu Gdańskiego, przez 20 lat wykładał psychologię i antropologię kultury na paryskim Uniwersytecie Schillera oraz pracował w polskiej sekcji Radia France Internationale. Ukończył prestiżową akademię kulinarną Le Cordon Bleu, o czym opowiada w książce "Kulisy Kulinarnej Akademii" (2012). Korespondent Polskiego Radia we Francji, dla którego co roku przygotowuje sprawozdania z Tour de France. Autor cotygodniowych reportaży kulinarnych w "Angorze". Mąż i ojciec czworga dzieci. Mieszka w podparyskim Boissy-Saint-Léger. (wszystkie teksty tego autora)

     


zobacz także

FASZEROWANY CHOMIK

WIELKA PĘTLA

CO ZAPEWNIA INTYMNOŚĆ JAPOŃCZYKOWI

KAŁASZEM W WOLNOŚĆ

KIEDY MODLITWA NUDZI


komentarze



Facebook